Dağcılık Nedir?

Dağcılık, genellikle kırsal kesimlerde yapılan bir tırmanma sporudur. Diğer sporlara göre daha tehlikeli olan ve kişinin bilincini önemli kılan tırmanma sporunda denge, hız ve düşünce oldukça önemlidir. Dağcılık sporunun en önemli farklılıklarından birisi de, tamamen seyircisiz olarak yapılmasıdır. Normal spor müsabakalarında olduğu gibi seyirciler sporu izlemez ve kişi tek başına veya gruplarıyla beraber tırmanışa geçer.

Dağcılık Nedir

Dağcılık Nedir

Dağcılık, zamanla gelişerek günümüze gelmiş, bahis siteleri tarafından sevilmiş ve kendi altyapısında çeşitli kollara ayrılmıştır. Yüksek irtifa dağcılığı, kaya tırmanışları, buzul dağcılığı, kış dağcılığı, doğa yürüyüşleri ve trekking, dağcılık sporunun alt kategorilerindendir.

Dağcılık Türleri

Dağcılık, tür bakımından iki kola ayrılmaktadır. Birinci kol alpinizm, ikinci kol ise sportif tırmanıştır.

Alpinizm

  • Günlük Yürüyüş (Hiking): Hiking yürüyüşü, dağcılığın günübirlik yürüyüş stillerinden birisidir. Tırmanma sabah saatlerinde dağda başlar ve akşam son bulur.
  • Kamp Yürüyüşü (Trekking): Tırmanışı yapan dağcılar, yanlarına bir çadır alarak yollarına devam ederler. Trekking yürüyüşü, konaklamalı bir tırmanış türüdür.
  • Alp Stili: Alpin stili veya alp stilinde önemli olan dağ zirvesidir. Dağcılar, zirveye en kısa sürede gider ve hızlı bir şekilde geri döner. Amaç yalnızca zirvedir.
  • Expedition: Expedition yürüyüşü, dağda en uzun kalınan yürüyüş şeklidir. Dağcılar, hem yürüyüş yaparlar hem de çeşitli araştırma yürüyüşlerine çıkarlar. Expedition yürüyüşü de, konaklama isteyen bir daldır.

Sportif Tırmanış

Sportif tırmanış, genellikle yapay duvarlarda veya kaya üzerinde yapılır. Amaç en alt seviyeden başlamak ve dağcıyı hazırlamaktır. Bu alan da, kendini 4 farklı kategoriye ayırmıştır.

  • Kaya Tırmanışı: Tüm güvenlik malzemeleri kullanılarak yapılan tırmanıştır. Genellikle 50 metre civarında kaya tırmanışı yapılmaktadır.
  • Bouldering: Bouldering, bir çeşit antrenmandır. Yerden çok fazla ayrılmadan yapılan kısa mesafeli kaya antrenmanlarıdır. Yeni başlayan insanlar, bu yöntemi kullanarak ilk alıştırmaları yaparlar.
  • Yapay Duvar: Kapalı veya açık hava fark etmeksizin yapılan tırmanış şeklidir. Yapay malzemeden hazırlanan ve ayarlanabilir duvarlara tırmanma şekli olan yapay duvar tırmanışı, genellikle yarışmalar için de hazırlanmaktadır.
  • Uzun Duvar: Bir ip boyundan daha yüksekte olan kayaya tırmanma yöntemidir. Bu antrenmanda kaya tırmanma teknikleri kullanılır ve tüm güvenlik önlemleri alınır. Tırmanma boyu ise 60 metreyi geçmemektedir.
Kategoriler: Uncategorized

0 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir